Paus

Det har blivit det. Paus. Från filmbloggande och från väldigt mycket mer också för den delen. Mest noterbart mitt filmtittande. Då är det svårt att blogga om film. Men det är slut på klagandet över hur lite film jag egentligen ser och istället ska jag försöka uppskatta den ovärderliga tid då jag faktiskt tillåter mig att äntra filmens värld.

Jag läser inte Filmvetenskap längre. Det har jag inte gjort sen i början på detta år. Jag saknar det en hel del. Allra helst nu när jag är begravd i en uppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap. Nu saknar jag den period i mitt liv då en examination gick ut på att se, analysera och diskutera något man verkligen älskar; film. Jag skriver visserligen fortfarande på en uppsats inom Filmvetenskap och så länge den inte är färdig behåller jag lite av det skimmer framför ögonen som de passionerade filmlärarna gav mig. Det skimret behövs verkligen. Oftare än man kan ana.

Det jag trots allt har lyckats komma över i filmväg den senaste tiden har varit lite skakigt. Deja Vu med Denzel Washington lämnade mig lite fundersam. Det var väldigt märkligt att när filmen väl bestämt sig för att övergå till tvättäkta science-fiction så höll man istället tillbaka historien. Varför inte löpa linan ut när man ändå lämnat det konventionella dramats realism bakom sig? Det blev tillslut irriterande att filmen stod där i den öppna sci-fi-dörren utan att någonsin stiga in. Vissa scener var bra, men det blir mer och mer tydligt att Denzel inte gjort en helgjuten film sedan 90-talet (The Hurricane, 1999). Jag gillade visserligen honom i Training Day (2001) och Remember the Titans (2000), men helgjutet? Nja.

Från Remember the Titans är steget inte långt till Coach Carter. Ändra Denzel till Samuel L. Jackson och amerikansk fotboll till basket och vi är där. Coach Carter var helt okej, men när en film både visar sig vara väldigt förutsägbar och sakna all slags distans till sig själv och sina karaktärer, då är det egentligen inte mycket att minnas. Men en söndagseftermiddag när det regnar, varför inte?

Men nu tar vi nya tag. Inga löften denna gång. Nu ska jag ta det som det kommer och försöka hitta den där pärlan som påminner mig om varför jag älskar film. Någon som har något aktuellt och hett filmtips? Jag är väldigt öppen för förslag. Jag vill bli blåst av stolen, tack.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.

2 reaktioner till “Paus”

Kommentarer inaktiverade.