Money Train på ryska

Jag läste det väldigt intressanta blogginlägget om film i Uganda, och började fundera på mina egna filmupplevelser i andra länder. Ett av de mer annorlunda biobesöken tog plats under en resa till St.Petersburg när jag gick gymnasiet. En kväll bestämde vi oss för att gå på bio, och vi letade länge och väl efter en biograf som visade anständiga filmer. Kanske befann vi oss i fel kvarter, vet inte, men vi passerade mer än en biograf som bara annonserade porrfimer… Vi ratade De tre musketörernas erotiska äventyr, och hittade tillslut ett ställe som visade Money Train, med bla Woody Harrelson. (Ja, det var ett bra tag sen jag gick gymnasiet…)
Biljetten kostade bara kring 10 kronor, och salongen var överraskande stor. Efter en snabb räkning av rader och stolar kom vi fram till att den mäktiga salongen rymde nära 1000 personer. Den här kvällen bestod dock publiken av endast ett 20-tal, och vi kände oss rätt uttittade som storögda utlänningar.
Att filmen skulle vara dubbad till ryska hade vi inte ens tänkt på. Men den riktiga överraskningen kom när det visade sig att samma person gjorde alla filmens röster. Både manliga och kvinnliga… Det var faktiskt rätt komiskt. Lyckligtvis kunde man med nöd och näppe urskilja orginalrösterna i bakgrunden, så vi kunde hjälpligt hänga med i handligen. Men det var helt klart en annorlunda filmupplevelse.