En välförtjänt Teddy

The amazing truth about Queen Raquela tog hem årets Teddy på Berlinalen igår. Jag har inte sett alla andra filmer som var med och tävlade om priset, men det känns välförtjänt. Filmen, som är regisserad av isländske Olaf de Fleur Johannesson, handlar om en ung transsexuell tjej från Filippinerna som arbetar som prostituerad för att överleva. Hennes dröm är att en prins på en vit häst ska rida in och ta med henne till Paris, hennes drömstad. Istället för Paris hamnar Raquela i en fiskfabrik på Island, efter att hon blivit kontaktad av en annan transsexuell tjej från Filippinerna som råkar bo just där. Där får hon ett drägligare liv än hemma, trots att hon får jobba hårt på fabriken. Men turistvisumet varar bara i två månader…

The amazing truth… är en dramatisering baserad på en sann historia. Raquela spelar sig själv, vilket bidrar till att det ändå känns som en dokumentär. Raquela går själv rakt igenom bioduken, men även Stefan C. Schaefer gör ett riktigt bra jobb som den ”snälle” porrbolagsbossen.

Om jag ska tippa så bör The amazing truth about Queen Raquela få svensk distribution. Men som alltid är det svårt att sia. Vi får bara hoppas.