Kalla handen

På Kanal 5 rullar det just nu en puff för att Kanal 9 visar Cold Mountain på måndag 21.00. I ett av klippen går Renee Zellweger verkligen upp i sin karaktär och jag kastas tillbaka till Oscarsgalan 2004 då hon faktiskt nominerades för bästa kvinnliga biroll för rollen som Ruby Thewes. Klipp på Zellweger rullade lite varstans under den tiden och bl a David Letterman spelade upp frasen ”Here I am” titt som tätt. Så jag var i alla fall inte ensam om att se humorn i hennes rolltolkning. Men skämtet fortsatte när hon vann(!) och folk på allvar verkade tycka att det var en bra rolltolkning. För mig var det en av de få gånger som en karaktär helt har förstört en filmupplevlese. Visst finns det många man stör sig på i flera filmer, men i Cold Mountain kunde jag inte koncentrera mig på något annat än hur dålig Zellweger var.

Jag sökte lite på youtube nu för att se om jag kunde hitta något talande klipp. Men det finns mest ett dussintal otroligt corny ”musikvideos” gjorda på snuttar från filmen, och jag hittar inget klipp med bara Renee. Men man får sin dos av henne i trailern ändå. Jag fnissar lite när hon säger ”Here I am” och jag gapskrattar när hon kör sin vädermetafor. Är det verkligen någon som på fullt allvar tycker det är bra?

Kanske lite synd att klaga på Cold Mountaien när regissören Anthony Minghella nyligen gått bort, men att filmen blev så dålig för mig var ju verkligen inte hans fel. Jag vet i alla fall åt vilket håll jag inte riktar blicken på måndag den 7:e april 21.00.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.