Topp 100

Ni har väl inte missat filmbloggaren Andrev Bergströms ambitiösa och omsusade avskedsinlägg på Aftonbladet? Säga vad man vill om hans blogg men han avslutar i alla fall med fantastisk stil. Han ger sig på att lista ”De 100 bästa filmerna jag sett”. Att sätta samman en sådan lista (med inbördes ordning till på köpet) är svårt vem man än är. Skriver man en relativt välbesökt filmblogg är det att sticka ut hakan några decimeter längre. Jag tror de flesta höjer ett ögonbryn eller två över hans lista, men som vanligt med de mest lästa bloggarna är det de efterföljande kommentarerna som står för underhållningsvärdet. Folk utan någon som helst uppfattning om subjektivitet hostar upp sina fem cent, och skriver in sina egna val som den ”korrekta” listan. Det roligaste är också hur uppenbart det är vilka personer som gått direkt från filmvetenskapsföreläsningen till kommentarsfältet. Ta några minuter och ögna igenom listan och de (just nu) 201 kommentarerna. Ni kommer inte att ångra er.

Exempel på kommentarsutbyte:
#174:”Man ska stå för vad man tycker, även om man tycker att McDonalds är den bästa restaurangen i världen.”

#177:”Jo, men då ska man kanske inte jobba som matrecensent. Och man kanske ska lyssna till folk som säger att det finns annan mat att prova, mat som mättar lite längre än en halvtimme… smaker och kryddor från andra länder och kulturer.

Inte bara snabbmat och snabba kickar fån Hollywood.”

Men jag gillar verkligen att Andrev vågade sig på listan och det har väckt en lust hos mig att göra likadant. Jag tänker dock inte gör om misstaget och publicera den här på bloggen. Men bara att ens försöka sig på att lista sina 100 favoritfilmer är ett hästjobb. Och att sen att rangordna dem också, det vågar jag knappt fundera på. Men jag börjar lite smått nu, så får vi se vart vi hamnar.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.