Renny

Renny Harlin har gjort en del bra filmer, Prison, Born American, Terror på Elm-Street 4 och Long Kiss Goodnight bl a. Tyvärr så står mängden kvalitet sig slätt mot myntets tunga andrasida, den som genom åren täcks av skit. Här finner vi styggelser som Cliffhanger (en film som helt och hållet viger sig åt sin öppningsscen är helt enkelt inte bra), Mindhunters och The Covenant. Hur det kommer sig att Renny Harlin presterar så olika från film till film vet jag inte men nog framgår det av hans digra produktion att han är ytterst kompetent, ibland. Och man hoppas ju hela tiden på att få se något som liknar hans bästa film än så länge, Born American och drar alltid ett djupt andetag så fort en ny Harlin film poppar upp i dvd-hyllan (numera släpps Harlin filmer alltid direkt på dvd).

Hans senaste film Cleaner, Samuel L. Jackson i huvudrollen, verkade lovande. Renny skulle bli lågbudget och indie i ngn slags deckare med Jacksons yrkesval som lockbete. Han jobbar nämligen som cleaner (vad det nu heter på svenska) och städar upp efter döingar. Alltså en bra intrig och mindre budget (vilket oftast funkar för regissörer som är vana vid att jobba med mycket pengar, se på Tigerland tex).

Förväntningarna var höga. Och filmen är inte dålig, inte alls. Faktum är att det är det bästa som Renny presterat sedan Long Kiss Goodnight. Men vad gör det när Cleaner ändå inte är speciellt bra. Se den i brist på annat och i väntan på Born American 2