Göteborg filmfestival: Publiksuccé

Den 32:a festivalen avslutades med publikrekord. Under de elva dagar Göteborg filmfestival pågick såg hela 124 500 personer cirka 700 föreställningar och 31 000 införskaffade sig ett medlemskort för festivalen. Enligt ett pressmeddelande är det en definitv ökning mot 2008, både vad det gäller
antalet sålda biljetter och medlemskort. Under en treårsperiod har antalet sålda medlemskort ökat med 29 %.

Även Festivaltältet, för första gången med Cinemix och med sin nya satsning Studio Draken, gjorde succé. Upp emot 20 000 människor har under festivaldagarna passerat genom tältet. Stort intresse väckte också projektet Magic Bullet, där Markus Öhrn visade tidigare censurerade och bortklippta filmklipp ur Statens biografbyrå. Bland de mest populära filmerna tillhörde Sam Mendes Revolutionary Road och Nahid Persson Sarvestanis öppningsfilm Drottningen och jag, båda med samtliga föreställningar slutsålda. Andra slutsålda filmer var Ebbe – The Movie av Jane Magnusson och finska Country Wedding av Valdis Oskarsdottir. Festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla säger sig vara väldigt nöjd med årets tillställning. Festivalen har varit präglad av en mycket trevlig stämning, men också av ett visst allvar som nya hedersordförande Roy Andersson poängterade väl, berättar
Kapla: ”Liksom filmskaparna har ett ansvar så har också en filmfestival det. Detta ansvar ser vi som en inspiration att fortsätta att vara en plats där det ständigt pågår en diskussion, inte bara om filmen utan också om samtiden.”