Hur man gör en Strandsslagscen – Saving Private Ryan-style!

Jag tror nästa alla som läser detta inlägg sett Saving Private Ryan eller åtminstonde Strandscenen vid Omaha Beach på Dagen D. Om ni inte gjort det så gör det direkt. Här är Omaha Beach-scenen ifrån Saving Private Ryan: http://www.youtube.com/watch?v=_y1YL9C8Hfw

Det är helt klart en scen man sent glömmer. Men hur gjorde dom? Jo, lite av hur dom gjorde förklarar denna videon: http://www.youtube.com/watch?v=WRS9cpOMYv0.

Där ser man hur många steg det är innan man får en färdig stridsscen. Först planeringen, hur ska scenen se ut när den är klar. Sen att planera hur man ska göra det. Bara det lär ta evigheter. Kameravinklar, miljön, vem blir skjuten och var osv. Efter det är det bara att börja filma allt det. Just i den senaste videon kanske dom var lite mindre bemannade än i Hollywood, men det blir ju många som ska få olika instruktioner om var man springer, hur man springer och när man ska dö osv. Sen ska man ha dom visuella effekterna. Som ni såg gjorde dom effekterna på riktigt, typ spränger en dynamit i sand framför en grön skärm (green screen) och sen fick dom bara klippa in det i bilden. Detta kallas på engelska ”Compositing”. Och det kallas också när dom lägger andra klipp i samma bild som ska synas i filmen. T ex när dom använde green screen och tog bort allt i bilden utom soldaten. Och när dom la ihop dom olika ”spring-klippen” i samma bild. Vilken tid allt detta tar! Sen är det andra saker: ljudeffekter, färg och ljus korregering. Just det sista är det dom som gör visuella effekter som även gör färg och ljus korregering också. Sedan att klippa ihop allt till en scen.

Men i slutändan är det värt det. Det här är nog projekt som är väldigt kul att göra men ännu roligare när man är klar med det och ser resultatet. Ju mer jobb desto roligare har man efter! Jag hoppas att vi får se några filmer som har så här bra utförda scener inom kort och inte för många filmer med strider som 300 (filmen).

2 reaktioner till “Hur man gör en Strandsslagscen – Saving Private Ryan-style!”

  1. Givetvis så ska jag lägga upp en bild på mig själv om så önskas! :-)

Kommentarer inaktiverade.