Om Stockholm Filmfestivals presskonferens

Idag hölls presskonferensen för årets upplaga av Stockholm Filmfestival. Nedan följer lite information om filmprogrammet och festivalens olika events.

Låt oss börja med en liten lista med ett axplock av några av de filmer jag själv trånat efter – och en länk till något roligt att läsa om var film:

The Limits of Control
The Fantastic Mr. Fox
Map of the Sounds of Tokyo
Trash Humpers
Beeswax
Mother
The Girlfriend Experience
Metropia
Tetro
Humpday
Thirst
The Maid
Dogtooth
Air Doll

Life Achievment Award tilldelas i år Susan Sarandon, vilket i mina ögon är ett rätt konstigt val. Visserligen är hon talangfull, men har knappast medverkat i filmer som gör hennes konstnärsskap till något speciellt, intressant eller för den delen, mästerligt.

Ännu märkligare kan man tycka det är att årets Visionary Award tilldelades Luc Besson, vars ”säregna visioner” (eller hans ostiga design, konventionella bild- och ljudspråk och slätstrukna estetik) tydligen får Stockholm Filmfestival att dräggla av förtjusning. Märkligt och skamligt.

Utöver festivalens alla visningar kommer det såklart hända annat. Festivalen fyller tjugo år (lite som jag själv igår), vilket självfallet kommer att firas med humpa och skumpa. Jag talar nu om festivalen och inget annat. Det häftigaste de lyckades koka denna gång var förmodligen isvisningarna,som ingen människa vid sina sinnens fulla bruk vill missa. Alltså ska du den 7 november ska du fylla din termos, bege dig till Stureplan, hitta någon/några att hålla om – enbart för att hålla värmen, såklart – och njuta av Michel Gondrys mästerliga Science of Sleep.

Ni kan läsa mer om Stockholm Filmfestival på deras hemsida, och glöm inte att ni, inom en snar framtid, kan läsa om festivalens filmer här på Film.nu.

Publicerat av