Göteborg Filmfestival 2011 #2

Charlie Kaufman sa på hans masterclass i lördags att världen har drabbats av kvalitetsfetish.
Efter att ha sett en massa underbara svenska kortfilmer, bland annat Stora Scenen av Tova Mozard, drabbas även jag av kvalitetsfetish då jag inser att min visningskopia inte var av den kvalite som jag hade önskat.

Det är alltid nervöst att visa upp sitt verk, men det är tekniken som utgör den största nagelbitaren för mig, efter en del jobbiga personliga erfarenheter (tex film som visades i flera minuter utan ljud, började om från början – med ljud – fast ingen bild. Efter ytterligare minuter av anti-klimax börjar filmen om för tredje gången). Inte ens Anh Hung Tran undgick att visingen av hans film Norwegian Wood gick felfri; 35mm-filmen gick av.

Norwegian Wood är en helt otroligt vacker film som faktiskt ger boken rättvisa. I alla fall efter hur jag iscensatte historien visuellt när jag läste boken. Det var endast smådetaljer som jag blev besviken över, som att gurkscenen på sjukhuset och historien om pianoeleven inte fick plats i historien. Men mest besviken blev jag över hur den kvinnliga karaktär, som faktiskt beskrivs som rynkig i förtid, spelas av en alldeles för fräsch kvinna. Filmen hyllar skönhet i alla deras bemärkelser och därför tycker jag att det hade funnits utrymme att visa en normalt åldrande kvinna, som en motsats till det förevigt unga kvinnoidealet.

Eftersom jag är ett stor fan av Murakamis böcker, trodde jag att mina förväntningar skulle vara för stora för filmen att leva upp till. Men mina förväntingar besvarades som sagt till väldigt hög grad. Jag hade bara önskat att regissören hade vågat ta lika stora risker som Murakami gjorde när han skrev boken. Filmen var helt enkelt reducerad till ett lättsmält drama för att falla majoriteten av Murakamis miljontals fans i smaken. Så den som går till biografen för att se japansk smygporr, bör alltså undvika biograferna och istället ladda hem tecknad japansk mangaporr, det verkar ju vara på tapeten igen.

Vad mer? Jo, tuffaste kvinnan i världen, Gunvor Nelson, har uppmärksammats på årets festival. Hon är en svensk konstnär som har levt och varit verksam i San Francisco i över 30 år och det var här hon började experimentera med film på 60-talet. Hon är en av mina största inspirationskällor och hon är 80 år i år.
Min högsta önskan för 2011: Ett samarbete med Gunvor!

Reflektioner från Göteborg Filmfestival 2011 #1

Festivalpasset är upphämtat. Festivalen har officiellt börjat.

Jag har knappt varit i Göteborg förut, men staden förtjänar redan sitt rykte som ’trevligare än Stockholm’. Min härliga busschafför på bussen, som jag blivit tipsad att ta till festivalcentret, använde både radiosändare och mobiltelefon för att se till att jag hamnade på rätt ställe. Dessutom passade han på att varna mig för de områden jag för undvika, där ’inte så bra kvinnor rör sig’. Bra att veta, när min jacka i fuskpäls kan ge ett visst sken av att vara en inte så bra kvinna.

Första filmerna börjar om drygt två timmar, så jag passar på att reflektera över det lilla jag hunnit uppleva den här morgonen, innan festivalmaratonet börjar på allvar.

Under tiden jag är här i Sverige så har jag satt min regiassistent i jobb att fortsätta dokumentärfilmningen av det teaterprojekt vi följer för tillfället. Jag får rapporter om att skådespelare har hoppat av och att projektet kanske kommer behövas ställas in, i stil med Lost in La Mancha… Jösses.