Queen Raquela slog Madonna

Madonna på teve i Berlin
Madonna på teve i Berlin.

Cirkus Madonna drog in i Berlin och allt blev kaos. Jag kom i god tid till presskonferensen, en halvtimme i förväg trodde jag skulle räcka. Men där hade jag fel. Madonnas pr-folk hade sagt till festivalen att de inte fick släppa in för mycket folk på presskonferensen. Därför blev det stopp ett par meter från dörren. Trots flera övertalningsförsök gick det inget vidare, utan vi journalister blev hänvisade storbildsskärmar där presskonferens skulle visas. Ett par kvinnor som stod precis framför mig hade sitt eget sätt att försöka övertala vakten som stod i dörren att släppa in dem – de började klappa honom på armen, i hopp om att han skulle mjukna lite. Vakten föll inte till föga – han blev dock lika röd i ansiktet som hans vinröda kavaj.

Fotoblixtarna bländade rejält.
Fotoblixtarna bländade rejält.

Självklart var Madonna sen, men när hon väl kom blev fotograferna naturligtvis som galna. Först var alla vanligtvis ganska skrikiga fotografer knäpptysta (det hade nämligen pr-folket sagt att de var tvungna att vara) och det enda som lät var tusentals klick-klickljud från alla kameror. Efter några minuter kunde dock de inte hålla sig längre och började ”Madonna, look here, look here”. Pr-folkets ”hysch, hysch” hjälpte föga.

Istället för att titta på presskonferensen på storbildsteve valde jag att gå och se den isländska filmen The amazing truth about Queen Raquela. Något jag inte ångrar.

Fest och förkylning

Filmfestivalen har kommit halvvägs, vilket man bland annat märker på folk blir mer och mer förkylda. Berlin-influensan har som vanligt hunnit sprida sig ordentligt i biomörkret. I dag märker man också att stämningen är aningen förväntansfull bland journalisterna i pressloungen – Madonna kommer nämligen hit för premiären av Filth and wisdom, hennes debut som filmregissör. Presskonferens kl 17.00, återkommer med rapport.

Man hör ju på ordet film-fest-ival är det rör sig om både film och fest. Och det är snarare på festerna än filmvisningarna som man bör befinna sig om man vill lyckas i filmbranschen. Det pågår ett ständigt nätverkande och visitkortsbytande kvällarna igenom på de olika filminstitutens och filmbolagens fester. Hett rykte: Känd, bufflig hollywoodproducent skickade en limousin för att plocka upp en svensk skådespelerska han fattat tycke för, till en fest i måndags kväll (inga namn nämnda, då Film.nu inte är någon skvallercentral).

På de fester jag hittills varit på har jag pratat med producenter, regissörer, skådespelare och annat filmfolk från så skilda delar av världen som USA, Korea, Tyskland(!), Sverige, Frankrike, Israel, Finland, Norge, England … för att nämna några. Alla är väldigt öppna för att diskutera samarbeten – och det är inte bara vimmelsnack, möten på fester leder ofta till (mer seriösa) möten dagen därpå på filmmarknaden eller hotellen. Har hört talas om många intressanta projekt på gång. Mer om det vid senare tillfälle. Nu blir det en sväng till filmmarknaden innan Madonna-cirkusen drar igång.

Fotnot: Medan jag skrev det här inlägget har jag räknat till ca 36 hostar och nysningar runt omkring i loungen.