Oscarsstatistik

Snart har halva månaden gått och det är dags att ta nya filmtag. Asienmånaden står stilla just nu men jag ska plocka upp den redan ikväll med åtminstone en av de tidigare nämnda filmerna.

Annars har jag hunnit med att se Stranger Than Fiction. En bra kvasimetafilm med Charlie Kaufman ambitioner som kanske inte riktigt når hela vägen fram. Den är bra och väldigt sevärd men jag tycker att trailern lovar mycket mer än vad filmen slutligen levererar. Den bjuder på lysande skådespel från alla håll, kanske främst från Will Ferrell, som återigen visar att han är som allra bäst i nedtonade roller, och Emma Thompson som gärna får fortsätta att göra komedier livet ut.

I senaste avsnittet av Voccines lysande podcast pratade man post-Oscar med Jan Gradvall. Christina nämner att hon i något radioprogram hört någon föreslå införandet av kategorin ”Best Impersonation” eftersom de flesta Oscars verkar gå till skådespelare som gestaltat en verklig människa. Jag tyckte det låg något i det men bara för att vara säker gjorde en snabb och väldigt ovetenskaplig sammanställning om vilka som vunnit i de fyra skådespelarkategorierna på 2000-talet. På de sju åren har alltså 28 priser delats ut i de fyra kategorierna. Precis hälften, 14 av 28, har gått till skådespelare som gestaltat en icke fiktiv person. Varje år sedan 2000 har exakt två av de fyra statyetterna gått till en sådan rolltolkning utom 2002 då tre av de fyra statyetterna gick till icke fiktiva karaktärer och 2003 när Charlize Theron var ensam om att vinna för sin tolkning av Aileen Wournos i Monster. Fem av de sju åren har bästa kvinnliga huvudroll gått till en kvinna som spelar en verklig person, fyra av åren har bästa manliga huvudroll gått till en man som gjort samma sak. Svårast på 2000-talet har det varit för karaktärerna inom bästa manliga biroll där bara två av sju Oscars har vunnits av en man som gestaltar en en gång levande person. Då återstår bara tre statyetter som gått till bästa kvinnliga biroll för samma påtalade prestation. Så 14 av 28 låter ju inte så tokigt mycket men tittar man på bästa manliga respektive bästa kvinnliga huvudroll så har faktiskt den icke fiktiva karaktären plockat hem hela 9 av 14 Oscars, och det är väl kanske det man minns bäst? Lite intressant statistik men jag är nog ändå emot ett införande av en ny kategori.

Får återkomma med statistik från 1990-talet, och sen kan vi jobba oss bakåt i tiden. Man kanske även borde titta på alla nominerade för att verkligen få fram lite matig statistik. Kan nog bli intressant.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.