”The Hurt Locker” bästa film vid Bafta-galan

Det blev storslam vid den brittiska Bafta-galan för ”The Hurt Locker” och dess regissör Kathryn Bigelow. Filmen tog bland annat hem de tunga priserna bästa film och bästa regi. Totalt blev det sex priser för filmen om kriget i Irak. Bigelow är den första kvinna som vinner regi-baftan.

Här är alla vinnare:

Heders-Bafta:
Vanessa Redgrave

Bästa film:
”The Hurt Locker”

Bästa skådespelare:
Colin Firth i ”A Single Man”

Bästa skådespelerska:
Carey Mulligan for ”An Education”


Bästa regi:
Kathryn Bigelow för ”The Hurt Locker”


Orange Rising Star Award:
Kristen Stewart

Bästa kvinnliga biroll:
Mo’Nique for ”Precious”


Bästa manliga biroll:
Christoph Waltz i Inglourious Basterds

Enastående brittisk film:
”Fish Tank”

Bästa originalmanus:
”The Hurt Locker”

Bästa manus efter förlaga:
”Up in the Air”

Bästa animerade film:
”Up”

Bästa film på annat språk än engelska:
”A Prophet”

Bästa specialeffekter:
”Avatar”

Bästa foto:
”The Hurt Locker”

Bästa musik:
Michael Giacchino for ”Up”

Kostymdesign:
”The Young Victoria”

Klippning:
”The Hurt Locker”

Smink och hår:
”The Young Victoria”

Scenografi:
”Avatar”

Ljud:
”The Hurt Locker”

Kortfilm:
”I Do Air”

Kortfilm, animerad:

”Mother of Many”


Enastående debut av en brittisk författare, register eller producent:
Duncan Jones, regissör, för ”Moon”

Enastående bidrag till brittisk film:
Joe Dunton

Och guldgrejen går till…

Glober och baggar, allt i de ädlaste valörer. Award Season är äntligen här och jag kunde inte vara lyckligare. Det är ju nu jag äntligen får reda på vad jag missade från förra året. Vilka absoluta måsten som både den smala juryn och den breda massan tycker att jag borde skämmas för att jag inte sett. Och det finns en hel del luckor från förra året.

Jag försov mig från The Golden Globes men var vaken när Guldbaggarna delades ut. Har inte så mycket att säga om den svenska filmgalan förutom att jag nu är ännu mer nyfiken på Låt den rätte komma in.

Jag har dock inte missat att Heath Ledger fick en guldboll för sin roll som Jokern i The Dark Knight, även fast jag sov under galan. Jag var inte sen med att klargöra, kort efter hans tragiska bortgång för snart exakt ett år sedan, att han trots det inte skulle plocka hem några priser. Rösterna bygger ju faktiskt inte på empati utan på prestation, mässade jag. Jag står fast vid åsikten om rösterna, men annars var det ju ett smått idiotiskt uttalande eftersom jag varken då hade eller nu har sett Nolans andra Batmanfilm. Men när jag hörde om Ledgers postuma erkännande sprang jag genast ut och skaffade mig ett exemplar. Domen kommer att falla vilken dag som helst nu.

På torsdag, den 22:a januari, släpps nomineringarna till årets tyngsta filmgala och på söndag, den 25:e januari är det dags för Screen Actors Guild Awards. Jag tycker det har buzzats ovanligt lite om ovanligt få filmer, men man börjar ju redan nu få en hum om åt vilket håll det lutar efter att de första tunga priserna (Golden Globe) och nomineringarna (BAFTA, SAG Awards) har avklarats.

Det kommer dock bli svårt att peta ner förra årets bästa film från tronen. Trots att den officiellt gavs ut 2007 och avhandlades på förra årets galor så släpptes den ju i Sverige förra året, och jag såg och älskade den 2008.