Cannske inte

Det blir inget Cannes för mig i år. Satsar hellre på att leta upp alternativa konstscener i New York. Finanshajarna, eliten och champagnen lär ju finnas kvar att återvända till i framtiden, om jag så skulle vilja. Men just nu känns det ointressant.

En annan anledning till att bryta min Cannes-tradition, var att vi fick in vår dokumentärfilm Suburban Madness på vårt favoritsubstitut för Cannes, nämligen KAN Film Festival i Wroław, Polen.

Förutom den visningen den 4:e maj, så har vår andra film med Kolbeinn Karlsson inlett en slags synkroniserad världsturné den här veckan.

5:e maj: Kolbeinn Karlssons mystiska bilderStadsbiblioteket, Stockholm
Utställningen, som är en del av seriemässan SPX11, invigs den 5 maj kl 18:00 med ett samtal mellan konstnären och bibliotekarien Patrik Schylström.
Kolbeinn Karlssons tecknade filmer visas tillsammans med suggestiv musik, samt kostymer från hans performance till och med den 27:e maj.

6:e maj: Urban Nomad Film Fest, Taiwan
Vi är med i programmet som hyllar DIY konst. Och det är något vi verkligen kan skriva under på.

6:e maj: Lilla Ukraina, Valla Torg, Stockholm
Kvällen börjar med vår animerade kortfilm, Den Svarta Sjön, med musik av Kallioinia. Kallioinia kommer även att senare under kvällen premiärspela sitt nya liveset!
(Utöver det kommer Agnes Mercedes och Tired Tape Machine att spela live, Rigas firar släppet av sin nya singel, Make It Rain, och tar med sig vännen och Kolbeinns storebror, Nya Sampan, för att spela skivor under resten av kvällen.) Viktigt: Anmäl er på www.lillaukraina.org för inträde.

6 – 7:e maj: VideoGud, Magasinet, Falun
Tävlingsbidragen är inte offentliggjorda på hemsidan ännu, men med så få dagar kvar tills festivalen så riskerar jag att missleda er. Om vår film inte är med bland tävlingsbidragen i Klassen för yrkesverksamma, så lär ni åtminstone få se ett par ännu bättre filmer.

Senare i maj har vi eventuellt flera visningar, både i England och Amerika. Så om allt går enligt planerna så har hjulen börjat snurra på den här världsturnén.

A Film by Eva-Marie Elg & Kolbeinn Karlsson

Från Dalarna till Dalston, med kärlek

Jag växte upp i Ornäs, en liten by mellan Borlänge och Falun i Dalarna. Sökte mig därefter till Uppsala och har nu hamnat i Dalston i östra London.

Tack vare Film i Dalarna och Film i Uppland så kom min och Kolbeinns nya film Den Svarta Sjön till. Den kommer visas här i Dalston idag, den 9:e mars, så kom och titta!

Det blir även en visning i Uppsala den 6:e april, 17:00-21:00, på Slottsbiografen.

För att fira att vintertiden snart är över för i år avslutar jag med en hedring av Nico och hoppas att ni haft en fin kvinnodag. Det här är för övrigt den snyggaste musikvideo jag någonsin sett.

Svenska Bilder med monster

Jag har länge tänkt skriva festivalrapporter från både Stockholm Filmfestival och den festival som min och Kolbeinn Karlssons första film (Att Sova och Drömma om Mat) tävlade på senast, Unlimited Film Festival i Köln.

Men dessa inlägg fick vänta i och med att vi fick det härliga beskedet att arbetskopian av vår nya film Den Svarta Sjön blivit utvald till Svenska Bilder på Göteborg Filmfestival! Så det har varit full produktion mellan Sverige och England över jul och nyår, varvad med influensa och snökaos.

Upplevelserna från höstens filmfestivaler känns enormt fjärran efter den senaste produktionspaniken, så jag tror jag skippar grävandet i minnenas vrå.

Det enda som känns aningen aktuellt att meddela från mitt besök i Köln – förutom att festivalen var superkul och att jag behandlades kungligt – är ett tips på biograf. Jag tycker alltid att det är kul att besöka biografer när jag är i nya städer (jag kommer nog bli en cinemaspotter som pensionär. Ni vet som en trainspotter, fast med en passion för biografer. Vi har ett gäng sådana som tillsammans besöker vår bio årligen) och jag hittade min favorit i Köln. En liten, relativt självständig biograf med guldmålade innerväggar och som har en repertoar av både gamla klassiker samt nya filmer på – hör och häpna – orginalspråk!
Jag kan ibland förtränga att dubbning av filmer och TV-program fortfarande förekommer. Men nej nej, där inuti TV:n står Meg Ryan och Tom Hanks och utbyter känslosamma ’Ich liebe dich’ till varandra. Så otroligt opassande. Men den medelålders kvinnan brevid mig snyftar och håller uppenbarligen inte med mig.

Biografen i fråga heter Metropolis och den ligger vid Ebertplatz i norra delen av centrala Köln. Lustigt, eftersom nästan hela mitt senaste inlägg handlade om filmen Metropolis, som har återkommande varit närvarande i mina tankar sen jag såg den i höstas. Men bara för det så länkar jag till min favoritlåt Body Electric (som också av en ren slump har klipp från Metropolis i den här youtubevideon). Efter det här lägger jag Metropolis-snacket på hyllan.

http://www.youtube.com/watch?v=wNpqHagD_5M

Så. Nog om Metropolis. Mer om världspremiären i Göteborg! Såvitt jag förstår av programmet så visas vår film i Svenska Bilder 4 (sid 76 i programmet som finns online på www.giff.se) kl 15.00 söndagen den 30 januari på Haga 1. Jag kommer vara där för att introducera.

De skriver följande om vår film:
”En gåtfull film, vars utförande får en att tänka på östeuropeiska animationer från 70-talet.”
Jag blir nästan tårögd. Måste berätta för Kolbeinn!

Förutom visningarna i samband med kategorin Svenska Bilder så är vi även förfilm till YEARS EATEN BY LIONS (GODINE KOJE SU POJELI LAVOVI), vilket jag tycker låter som en skitbra film! En dokumentär om de jugoslaviska journalisterna som krigshetsade sina läsare i början av 90-talet. Vad spännande att vår psykadeliska animationsfilm får sätta stämningen för en så seriös film om medial korruption.
Mer om detta, samt visningstider, finns att läsa i programmet på sidan 147.

Slutligen vill jag bara visa vår första animerade företagslogga som Haris Mlivic på Haris Arts har gjort!

För att fira detta har vi anordnat en komponeringstävling som går ut på att ljudlägga den 11 sekunder långa loggan. Mer info om tävlingen finns på Happy Endings facebook-sida.