Cannske inte

Det blir inget Cannes för mig i år. Satsar hellre på att leta upp alternativa konstscener i New York. Finanshajarna, eliten och champagnen lär ju finnas kvar att återvända till i framtiden, om jag så skulle vilja. Men just nu känns det ointressant.

En annan anledning till att bryta min Cannes-tradition, var att vi fick in vår dokumentärfilm Suburban Madness på vårt favoritsubstitut för Cannes, nämligen KAN Film Festival i Wroław, Polen.

Förutom den visningen den 4:e maj, så har vår andra film med Kolbeinn Karlsson inlett en slags synkroniserad världsturné den här veckan.

5:e maj: Kolbeinn Karlssons mystiska bilderStadsbiblioteket, Stockholm
Utställningen, som är en del av seriemässan SPX11, invigs den 5 maj kl 18:00 med ett samtal mellan konstnären och bibliotekarien Patrik Schylström.
Kolbeinn Karlssons tecknade filmer visas tillsammans med suggestiv musik, samt kostymer från hans performance till och med den 27:e maj.

6:e maj: Urban Nomad Film Fest, Taiwan
Vi är med i programmet som hyllar DIY konst. Och det är något vi verkligen kan skriva under på.

6:e maj: Lilla Ukraina, Valla Torg, Stockholm
Kvällen börjar med vår animerade kortfilm, Den Svarta Sjön, med musik av Kallioinia. Kallioinia kommer även att senare under kvällen premiärspela sitt nya liveset!
(Utöver det kommer Agnes Mercedes och Tired Tape Machine att spela live, Rigas firar släppet av sin nya singel, Make It Rain, och tar med sig vännen och Kolbeinns storebror, Nya Sampan, för att spela skivor under resten av kvällen.) Viktigt: Anmäl er på www.lillaukraina.org för inträde.

6 – 7:e maj: VideoGud, Magasinet, Falun
Tävlingsbidragen är inte offentliggjorda på hemsidan ännu, men med så få dagar kvar tills festivalen så riskerar jag att missleda er. Om vår film inte är med bland tävlingsbidragen i Klassen för yrkesverksamma, så lär ni åtminstone få se ett par ännu bättre filmer.

Senare i maj har vi eventuellt flera visningar, både i England och Amerika. Så om allt går enligt planerna så har hjulen börjat snurra på den här världsturnén.

A Film by Eva-Marie Elg & Kolbeinn Karlsson

Klippt och klistrat, utan Ctrl

Produktionen av den andra animationsfilmen jag gör med serietecknaren Kolbeinn Karlsson är klar. Nu återstår redigering och ljudproduktion. Vilket innebär att vi är glada om filmen är färdig före jul.

Kolbeinn beskrev vårt förra projekt Att Sova och Drömma om Mat som ”att föda en vattenbuffel”. Det var i själva verket ingenting mot den här produktionen. Symboliken lämnar jag åt Kolbeinn, men ni kan ju försöka föreställa er något värre.

Jag har inte slöjdat och pysslat så här mycket sen jag gjorde en ’Det är okay att va gay’-vimpel till Roskilde 2001. Men resultatet ser riktigt fint ut! (Och det är verkligen en motpol till Pixars 3D-ideal.) Se här bara:

För den som vill ha ett smakprov innan en trailer finns, kan läsa Kolbeinns ursprungliga ide i serieformat i Babian nr 11.

Dokumentären Suburban Madness som jag producerade i fjol har haft en hel del framgångar, med visningar på flera filmfestivaler i Brasilien, Tyskland, Spanien och Slovenien. Woohoo! Nu behöver vi bara vinna lite priser för att få tillbaka en bråkdel av våra utlägg…

Just ja, jag söker en svensk producent för framtida produktioner. Känner du dig manad, skriv din motivering och erfarenhet till ilove(a)happyendingsproductions.co.uk

Gå med i facebook-gruppen så bjuds du in till privatvisningen av Den Svarta Sjön, när den väl är klar.