”…då tar Anna tillfället i akt och stryper sin vän”

Efter tre veckor av sågande, slipande, målande, borrande och ljussättande..är det äntligen klart! Nu återstår bara redigerandet, vilket jag inte har något med att göra…

Under de här 8 månaderna har vi haft sammanlagt ca fem två-veckors kurser (olika för alla…), 2 filmprojekt, ett dokumentärfilmprojekt och ett tv-projekt. Och nu som avslutning har vi haft det stora final project. Alla som ville, fick lämna in ett manus som sedan vår rektor (Pia Marquard, hon som nästan blev stenad av svenska folket efter att hon köpte in Expedition Robinson till SVT och den första deltagaren som åkte ut tog livet av sig) och en man vars namn jag glömt, läste igenom. 87 st lämnades in. Efter nån vecka hade de valt ut 18 manus som vi nu hållt på med i tre veckor, och har en vecka kvar på för post produktion.

Jag fick äran att vara med i Adinas tysk expressionistiska stumfilm ”The Storm”.

Kort handlar den om Anna och Maria som är ute och ror i goda vänners lag, när plötsligt en storm bryter ut. De blir strandsatta på en liten öde ö där de till en början håller ihop och tröstar varandra, men när en planka sköljer in intill ön och de båda inser att den är för liten för de båda vänder de varandra ryggen och inväntar att den andra ska låta tröttheten ge med sig. Anna drömmer sig bort till sin fästman som hon har ett kort på. Maria somnar till och då tar Anna tillfället i akt och stryper sin vän.

Hon simmar sedan iväg på plankan och landar på en strand där lysande ögon tittar fram mellan träden. En spotlight träffar henne och hon flyr in i skogen för skydd. Skogen är mörk och kustlig och hon springer för sitt liv, tills hon kommer fram till en vägg där hon tror sig vara i säkerhet, då spotlighten plötsligt hittar henne igen. En liten demon kommer klättrande ner för väggen och tar tag i Annas armar, Anna svimmar.

Ett antal små-demoner kommer fram och petar och sniffar på henne när de plötslig på en sekund försvinner. Anna vaknar till och en stor demon kommer mot henne. Han ber om hennes ögon, och när vi sedan ser han försvinna står Anna snyftande kvar, och när hon sänker sina händer avslöjar hon två svarta hål där ögonen var.

Demonen stryker fram genom skogen tills dess han kommer fram till en port där en man i vit cape står. Demonen ber om att få komma förbi men portvakten säger vant nej, då visar demonen sina ögon och hypotiserar vakten så han öppnar porten.

Demonen kliver in genom porten och vi ser sedan hur han tar ut Annas kort på henne och hennes fästman, demonen river det i tu och slänger Annas del. Demonen tar sedan av sig huvan och avslöjar sitt ansikte: Maria. Hon skrattar rått och går ur bild.

Slut.

Nä det där blev inte så kort kanske.. Iaf, så har vi gjort den i bästa Dr Calligari anda med målade skuggor och skeva perspektiv. Havet och skogen består av utsågade sågspåns-vågor och -träd. Vid första anblick ser det ut som en skolpjäs men med rätt ljus och sedan påsatt svartvitt filter i Avid ser det superbt ut!

Jag var en av fyra set designers samt ljussättare. Jag är väldigt nöjd med resultatet faktiskt… Och det har varit sjukt kul! I tidigare projekt där jag ljussatt har det varit naturligt mjukt ljus som gäller, men den här gången behöver man inte ens förklara ljuskällorna. Allt ska ändå vara överdrivet och onaturligt…

Så projektet är klar för min del, och nu återstår det mest slappande och lite ångest för framtiden… På måndag kommer det hit en man från ett litet produktionsbolag i Köpenhamn, de söker trainees. Jag ska gå dit, även om språket är något av ett handikapp känns det som att det är värt ett försök. För vad f*n ska man göra efter det här! Enda chansen att komma in i branchen utan att gå nån überskola är kontakter… Några sådana har inte jag…

En kommentar till “”…då tar Anna tillfället i akt och stryper sin vän””

Kommentarer inaktiverade.