Musikal!

Näe, idag orkar jag inte tänka på, analysera och planera min framtid. Inte en sån dag helt enkelt.

Läste Jennis inlägg om Sweeney Todd och kom på att jag ju faktiskt har en lite historia om den filmen..

I januari började jag en kurs på universitetet (som jag hoppade av, men det hör inte hit). Vi hade våra lektioner på Filmhuset (tror jag det heter…bredvid DI iaf..) och en dag stod jag och mina kurskamrater och hängde utanför lektionssalen när en man kom fram och började dela ut bio-biljetter. Åh, sa jag, vad är det för film? Sweeney Todd, sa han, Tim Burtons senaste. Kul, sa jag, jag vill ha två! Nu trodde jag att det var en förhandsvisning av något slag och jag ringde min vän Daniel och frågade om han inte vill med. Vi bestämde träff någon halvtimme innan filmen skulle börja, eftersom det var onumrerade biljetter. När jag kommer dit var det ovanligt mycket folk utanför biografen och röda mattan var utrullad… Jag började ana vad det handlade om, och när Daniel kom säger han; Stina, det här är premiärvisningen och Tim Burton ska komma hit. Mycket riktigt, vi gick in på röda mattan mellan lite random kändisar, med kameror upptryckta i ansiktet. Därinne var det snittar och vin och fin-choklad-praliner. I salongen stod en påse på varje plats med lite smått och gott i. När alla satt sig kom Emma Gray Munthe upp på scenen och presenterar Mr Burton som hon sedan har en kort intervju med. Fantastiskt.

Det bästa med det hela var det faktum att jag inte hade en aning om vad det var jag skulle på, det gjorde det extra roligt. Mer sådana överraskningar tack!

Sweeney Todd, vilken fantastisk berättelse! Vilken fantastisk estetik! Scenografi, ljus, kostym, kamera, muy muy muy bien! Men musiken……. Vadfaaan.. Nu vill jag vara tydlig med att säga att jag ÄLSKAR musikaler, älskar. Men Sweeney Todd alltså… Sånginsatserna var det inga problem med, men sångerna.. Det är sådana slags sånger där det låter som att melodin är påhittad eftersom, efter texten. Jag skulle inte kunna nynna på en enda låt från filmen, för melodierna är helt anonyma. Tråkigt på en fantastiskt snygg film måste jag säga. Jag vill ändå inte påstå att det är en dålig film, men lite av en besvikelse var det iaf. Älskar dock sång-scenerna där Johnny står och trallar medans han snittar halsar av folk! Fantastiskt brutalt.

Jag älskar som sagt musikaler och det här är bland de bästa musikalscenerna(på film) jag vet:

Cell block tango – Chicago
Den här ger mig rysningar. Någon sa att Chicago var kvinnoförnedrande, rent bullshit enligt mig. Det är kvinnor som inte går med att bli behandlade hur som helst och tar tag i det (något brutalt kanske) själva. Jämför det här med vilken annan Hollywood-film som helst ser man att kvinnor ofta framställs som mähän, där de har blivit fråntagna makten och där de själva inte har kontrollen över sin person och sexualitet. Här har de det! Fantastisk musikalscen, underhållande, snygg och mäktig.

Eddies song – The Rocky Horror Picture Show
Har svårt att välja favoritscen ur denna genialiska film, de uppenbara skulle väl varit Sweet Transvestite och Time Warp, men den här låten är grym, det är extra roligt att det är Meatloaf och slutet på scenen är fantastiskt.

El Tango de Roxanne – Moulin Rouge
Ännu en mäktig tango-scen. Bra på alla sätt och vis!

Hair song – Hair
Musikal när det är som bäst, alla brister ut i sång, texten är fånig och män dansar och sjunger stämmor. (White boys/black boys är ju hysterisk också)

Mupparnas julsaga
Min favoritfilm när jag var liten, var tvungen att ha med den bara därför..

Skulle kunna göra en lååång lista, men jag skulle nog vara den enda som roades av det, så jag slutar här.

Det där med filmjobb är inte så lätt som man kan tro

Min strategi just nu för att komma in i filmbranschen är kontakter. Almost TV-jobbet fick på det viset att jag och en vän var och fikade på ett café där min väns vän jobbar. Min väns väns vän som jag aldrig träffat förr kom då förbi och vi pratade allmänt om ditt och datt, vad gör du, jag gör det, lalala… Han nämnde då att han just avslutat en kortfilm och självklart sa jag då att jag ju faktiskt gått en filmskola och yadayada. Det slutade med att han tog mitt nummer, som han skulle ge till sin vän som var producent för en web tv-kanal. Två dagar senare ringer hans vän Nils och vi pratar lite kort, sedan frågar han mig om jag vill komma ut dit om några dagar och klippa ihop några filmer. Och på den vägen är det!

Problemet är nu att jag tror att det alltid ska gå så lätt att få jobb… Jag träffade en gammal bekant på tunnelbanan och vi pratade lite kort om vad som hänt sedan sist. När jag nämnde redigering sa han att han ju har kompisar som har ett produktionsbolag som gör musikvideor och att jag skulle maila honom så skulle han se till att vi fick kontakt. Jag mailade honom dagen efter och sedan dess har jag inte hört något… Nu var ju jag väldigt förvånad över att han ens erbjöd sig att hjälpa mig då vi verkligen inte känner varandra och vi bara hade ett fem minuters samtal på tunnelbanan, men jag blev än mer förvånad då han efter att faktiskt ha tagit upp det själv inte ens hör av sig.

Exempel två på min insikt att det inte är så lätt som att bara ha lite kontakter för att ta sig fram: Jag fick ett meddelande på facebook (klart jag har facebook!) från en kille som hade sett ett inlägg av mig angående redigering- och scenograf assistent-jobb i en grupp för filmjobb i Sverige. Han skulle just sätta ihop ett team för sin slutfilm på DI och sa att det kanske kunde finnas en plats för mig. Jag skickade ett mail till honom där jag skrev om vad jag gjort och vad jag kunde. En vecka har gått, och jag har inte fått något svar.. Nu har ju inte jag galet mycket erfarenhet och han kanske inte blev så imponerad av mitt cv, men det är just det där när andra frågar och erbjuder sig som man får förhoppningar! Ett svar kan man iaf begära..

Jag ska verkligen börja satsa för att komma vidare nu, så jäkla svårt ska det inte vara! Men som sagt, kontakter skadar inte, fast man kanske inte alltid ska förlita sig på dem heller… Så först ska jag ha påsk”lov” i Åre i en vecka, och sen ni! Då blir det some intence job searching! Glad påsk!

Ett halvår senare: filmfestival-vinnare och undrande över framtiden

Christoffer påminde mig om att jag är det segaste bloggaren världshistorien. När jag fick ett mail för några dagar sedan om att han kommenterat ett tidigare inlägg kom jag på att jag faktiskt har en del att skriva om, vilket jag inte trodde.

Sedan sist:

-Började en genusvetenskap-kurs i Göteborg, blev lurad på en lägenhet, hoppade av kursen, åkte till Köpenhamn.

-Lämnade Köpenhamn, åkte hem till mor och far, dödade tid och jobbade lite extra på förskola.

-The Storm (se tidigare inlägg) kom in på WT International film festival i Os, Norge. Regissören och producenten åkte dit och fick ta emot publikens pris! Fantastiskt! Den kom även in på en filmfestival i Serbien.

-Flyttade till Stockholm i december där jag fortfarande är och mår. Jobbar extra med marknadsundersökningar för att betala hyran.

MEN har även klippt två små filmer för J Lindeberg, samt börjat jobba (gratis….du grymma filmvärld!) för webtv-kanalen Almost TV på MySpace. Om ni är intresserade har jag klippt alla filmer från Rockbjörnenfestivalen, samt intervjun med Facehunter. Gjorde misstaget att ge ansvaret för eftertexterna till en annan person, om ni kollar kommer ni märka att det är lite problem där på en del av filmerna…
Kanske inte det bästa jag gjort i mitt liv, men det är en bra erfarenhet och jag är rätt nöjd med tanke på att jag aldrig klippt i reportageform (eller använt Adobe Premiere) förut!

Idag har jag letat runt på internet för att hitta produktionsbolag där jag kan söka jobb. Jag är less på att ha ett jobb bara för att tjäna pengar, jag vill börja arbeta med något jag tycker är roligt och där jag kan utvecklas och där jag känner att jag kan komma vidare inom det jag faktiskt vill hålla på med: film!

Jag har kommit fram till att det är redigering eller scenografi jag vill hålla på med. Men hur ska jag gå vidare nu..? Skola, praktik, jobba? Hur, var, när? Frågorna är många, svaren ack så få!

Ingmar såklart

Det här är lite pinsamt, men jag hade faktiskt glömt att jag hade den här bloggen, får skärpa mig.

Men sen sist har jag hunnit bo i Köpenhamn en månad, flytta därifrån, sälja popcorn, ha sommarlov och nu nästa vecka flyttar jag till Göteborg. Det är inte 100 % säkert vad jag ska göra där, men jobba eller plugga, eller evetuellt praktisera på nåt filmproduktionsbolag, ifall det skulle dyka upp nåt… Jag åker ner och känner efter hur det känns, så får vi se hur det går.

Men igår dog alltså Ingmar Bergman, och jag blev väldigt berörd. Ska jag vara ärlig är han inte en av mina absoluta favoriter, men jag har alltid kännt för honom, och varit väldigt stolt över att vara svensk när han kommit på tal inom filmhistoria, inte minst på skolan i Danmark. Av någon anledning blir man, eller jag iaf, ju väldigt patriotisk när man är utanför Sverige… Sällan när man sitter här hemma dock.

Jag minns att vi såg Smultronstället på en lektion och Roger, en 29-årig kille från Barcelona, berättade efteråt att han börjat gråta för att han tyckte att det var så fantastiskt vackert och rörande. Min personliga favorit av hans filmer är Persona, en helt genialisk film enligt mig.

Efterlysning: kortfilmsfestival.

Ojoj här sitter jag och pillar mig i naveln medan min lilla blogg ligger fullständigt uttorkad och moderslös..

Jag har slutat skolan! För en vecka sedan. Så nu är jag ju inte riktigt filmstudent längre, men eftersom jag började skriva här så sent kan jag ju ändå berätta lite om hur det var, och vad som händer nu.

Nu ja.. Tyvärr så har den närmsta framtiden inte så mycket att göra med film, men förhoppningsvis börjar jag med något projekt när jag flyttar ner till Köpenhamn. Jag har även sökt en filmkritik-kurs på distans till hösten.

Jag funderade på att göra en liten dokumentär nu när jag är uppe i Sundsvall några veckor. För i Sundsvall har vi unga det fantastiska privilegiet att ha tillgång till Ung Film. Ung Film finns, vad jag vet, bara i Sundsvall och erbjuder ungdomar upp till…25 tror jag det är.. att göra film. Man går dit, lämnar in ett manus, de godkänner det förhoppningsvis, sen får man gå en liten kurs i kamera, ljus, redigering hos dem. När man gjort det får man låna utrustning av dem, helt gratis! De har även en filmanalyskurs en gång i veckan. Det var där jag började intressera mig för att göra film.

Så det kan hända att jag hälsar på dem nu under min vistelse här.. Men samtidigt vill jag ner till Köpenhamn så fort som möjligt för att komma igång med mitt liv där..

Jag efterlyser kortfilmsfestivaler dit jag kan skicka in vår film The Storm från EFC. Den håller väldigt hög kvalité faktiskt, och den är väl värd att visa för fler än bara våra skolkamrater och familjer.. Så vet ni om någon, tipsa mig gärna!